De Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel
De Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel is een praktische tool welke in gesprekken rondom het thema scheiding kan worden ingezet door professionals met kennis over rouw- en verlies bij scheiding.
Een scheiding is een vorm van verlies. Het is een ingrijpende gebeurtenis die gepaard gaat met onzekerheid en verdriet voor alle betrokkenen. Bij verlies hoort rouw. Rouw om hetgeen wat verloren is gegaan. Ieder gezinslid rouwt op zijn eigen manier en eigen tempo, wat het soms lastig maakt elkaar te begrijpen of er voor elkaar te kunnen zijn. Een scheiding heeft impact op veel verschillende domeinen, je kan hierbij denken aan: verhuizing, er komen 2 huizen, nieuwe school en of sportclub, hoe vaak je elkaar ziet, familiefeesten, rolpatronen, financiën, vriendschappen, loyaliteit, (zelf)vertrouwen, feestdagen en vakanties, basis-gezinsveiligheid, opvoedkwesties.
Binnen mijn werk heb ik veel te maken met ouders, kinderen en professionals in een scheidingssituatie. Tijdens de gesprekken die ik heb geef ik vaak psycho-educatie, waarbij ik tekeningen maak ter ondersteuning. Zo tekende ik ook vaak de verliescirkel, zoals deze wordt gebruikt in de interventie ScheidingsATLAS.
Voor mijn opleiding aan de Sociale Academie Utrecht kreeg ik de opdracht een beroepsproduct te ontwikkelen. Ik besloot onder andere om de verliescirkel in 3D uit te werken gericht op scheiding omdat ik van mening ben dat het inzicht in de situatie nog beter wordt met behulp van de Rouw en Verliescirkel in 3D uit te werken en aanvullende vragen te stellen. Door het gebruik van de cirkel ontstaat inzicht waarom de dingen in de scheidingssituatie gaan zoals ze gaan. Dat rouw een proces is wat een ieder binnen het gezin op zijn eigen manier doorloopt, de impact voor een ieder anders kan zijn en het een proces is waar geen tijd aan verbonden is.
Doel
Het doel van de Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel is inzicht geven in het proces rondom rouw en verlies bij scheiding. Door je bewust te zijn van jouw eigen ‘plek’ op de Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel, en die van de andere gezinsleden, kan er inzicht gecreëerd worden.
Doelgroep
De Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel kan ingezet worden bij een ieder in een scheidingssituatie. Ouders, kinderen, gezinnen en professionals.
Wie ‘mogen’ er mee werken
De professional die werkt met de Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel beschikt over voldoende kennis over het thema scheiding en de werking van het verlies- en rouwproces.
Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel
Voor de Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel heb ik gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Ik heb
gekozen voor een houten boomschijf, omdat een boom groei symboliseert, stevig of minder stevig kan zijn.
De jaarringen in de schijf zijn soms donker, soms licht van kleur, wat de lastige en mooie situaties
symboliseert.
De Rouw en Verlies bij Scheiding 3D cirkel zit in een tas met daarin:
o Een boomschijf Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel
o Zes kegel poppetjes in verschillende maten
o Kaarten werkwijze voor gebruik individueel, voor gezin, voor psycho-educatie
o Vragenkaarten individueel en gezin o Een handleiding met onder andere de toegepaste theorieën
o Kaarten met verschillende modellen.
Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel - vloermodel
Om de fases van binnen de Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel nog beter te ervaren. heb ik een vloermodel ontwikkeld. Het vloermodel heeft een doorsnede van 200 centimeter en is gemaakt van PVC. Je kan er op staan en indien nodig afnemen met een doek.
Het vloermodel is alleen aanvullend op de Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel te bestellen.
In ontwikkeling
o Set werkwijze- en vragenkaarten voor jonge kinderen/beelddenkers/lvb doelgroep.
o Set kaarten werkwijze- en vragenkaarten voor verlies en rouw na overlijden.
De Rouw en Verlies bij Scheiding 3D Cirkel kan worden ingezet:
o Voor het krijgen van inzicht tijdens individuele gesprekken met een kind of ouder in een scheidingssituatie.
o Voor het krijgen van inzicht in gesprek met gescheiden gezinnen.
o Als psycho-educatie tijdens themabijeenkomsten met professionals en of ouders.