Verlies en rouwtherapie
Iedereen maakt wel eens een verlies mee in het leven. Of het nu gaat om het overlijden van een dierbare, een (echt)scheiding, het uithuisplaatsen van je kind, het kwijtraken van je baan of je gezondheid, het is nooit makkelijk. Na zo'n verlies kan het voelen alsof je hele wereld op z’n kop staat. Wat eerst zo vanzelfsprekend was, is dat ineens niet meer. Je emoties kunnen je helemaal overnemen, en het kan lijken alsof je de grip op jezelf en je omgeving kwijtraakt.
In de therapie na zo’n heftig verlies help ik je om je verhaal te doen over wat er is gebeurd.
Samen kijken we hoe je met die heftige emoties en situaties om kunt gaan.
Hoe geef je het verlies een plek in je leven, zodat je weer langzaam vooruit kunt kijken?

Therapie
Voorafgaand aan de start van de verlies- en rouwbegeleiding vindt er altijd een intakegesprek plaats.
Tijdens dit gesprek bespreken we wat er is gebeurd en waar je hulp bij zoekt. Samen formuleren we jouw hulpvraag en maken we duidelijke afspraken over de begeleiding. Het intakegesprek duurt ongeveer 50 minuten.
Ik maak gebruik van verschillende gesprekstechnieken en werkvormen, zoals 'Verlies op de kaart' en 'Verlies in beeld'. Daarnaast gebruik ik creatieve methoden, waaronder knutselen, tekenen en schrijven, evenals spelmaterialen zoals het spel ‘Alle sterren van de hemel’ en associatiekaarten.
De duur van de verlies- en rouwbegeleiding verschilt per persoon, omdat iedere situatie uniek is. De sessies vinden doorgaans om de week plaats.

Begeleiding kinderen
Bij begeleiding van kinderen is er voorafgaande aan de sessies een intake met de ouders/verzorgers. Na ongeveer vijf sessies vindt er een evaluatie plaats met de ouders/verzorgers. Als het kind zich hier prettig bij voelt, kan het ook bij de gesprekken aanwezig zijn. Op basis van de voortgang worden verdere afspraken gemaakt, of wordt de begeleiding afgerond.